Ervaring

4 maart 2016

624
Q

Burn-out bracht duidelijkheid

Ik ben al 15 jaar slechthorend. Sinds vijf jaar draag ik hoortoestellen. Vier jaar geleden kreeg ik hyperacusis. Dat ging gepaard met klachten. Ik was moe en had erg weinig energie. Ik kreeg een pijnlijke plek in mijn hoofd als gevolg van verkramping van mijn nekspieren. Ik kreeg een steeds korter lontje en ik werd depressief.

In mijn werk en in mijn sociale leven had ik veel last van hyperacusis. Ik werk in het basisonderwijs. De komst van het continue-rooster en het passend onderwijs maakten het er voor mij niet makkelijker op. Mijn energie werd met het jaar minder. Toen ik een kind in mijn groep kreeg dat veel lawaai maakte en veel gedragsproblemen had, moest ik afhaken. Ik heb me ziek gemeld. Ik ben naar de huisarts gegaan en heb haar verteld dat ik overprikkeld was. Ik moest rust nemen om te onderzoeken wat er moest veranderen.

De diagnose was een burn-out, oververmoeidheid ten gevolge van slechthorendheid en hyperacusis. Mijn huisarts verwees me naar psychosomatische fysiotherapie. Ik ben daar een half jaar onder behandeling geweest, Er werd me een spiegel voorgehouden, waardoor ik leerde na te denken over wat wel en niet haalbaar is.  Ik leerde hoe ik me kan ontspannen met behulp van ademhalingsoefeningen. Ook leerde ik mijn instelling tijdens het sporten te wijzigen. Ik legde de lat altijd hoog. Ik ging voor minimaal een negen. Tegenwoordig ga ik voor een zes. Dat is voldoende en het beter voor mij. Ik leerde ook dat ik meer rust moet nemen.

Het verwerken van emoties kwam ook aan bod. Ik ben de afgelopen 10-15 jaar vaak bij mijn huisarts geweest. Ze kon mijn vage klachten niet herleiden tot een oorzaak. Nu pas weet ik dat mijn klachten te maken hadden met slechthorendheid en hyperacusis. Ik heb emoties moeten verwerken. Emoties, over de lange weg die ik heb gelopen, zonder te begrijpen wat er aan mijn klachten ten grondslag lag.

Ik bezocht een osteopaat en de natuurlijk bedrijfsarts. Ik ben op eigen initiatief naar een hoor-specialist gegaan. Ik heb nieuwe hoortoestellen aangeschaft met een programma waarop ruis kan worden gezet. Die ruis dempt de harde geluiden. De ruis klinkt als het geluid van de zee. Er zit wel een nadeel aan het toevoegen van ruis. Andere geluiden worden minder verstaanbaar. Ik moet vaker vragen om herhaling als er tegen me wordt gesproken.

De hyperacusis verdween en ik kreeg weer meer energie. Of dit nu komt door de hoortoestellen of door meer rust en ontspanning, dát maakt ook niet uit. Ik ben erg gelukkig en ik ben in ieder geval minder gestrest. De vermoeidheid is verminderd, niet geheel verdwenen.

Ik kon mijn werk weer hervatten. Mijn werkdagen werden aangepast. Ik werk nog steeds vier dagen per week, maar met een rustpunt in het midden. Op woensdag ben ik vrij.

Ik heb veel geleerd, nadat ik een burn-out kreeg. Ik weet nu dat ik de regie zelf in handen moet houden en telkens opnieuw moet kijken waar mijn grenzen liggen. Ik neem deel aan activiteiten waar ik plezier in heb en die ik aankan. Ik hoop dat ik anderen met mijn verhaal kan helpen, want ik heb lang moeten zoeken naar hoe ik beter kon omgaan met mijn hoorprobleem, met hyperacusis, gelukkig nu zonder ‘ruis’.

 

 

 

 

Details

Leeftijd: 55

Geslacht: Vrouw

Aandoeningen

  • Slechthorendheid
  • Hyperacusis/overgevoeligheid voor geluid

Thema's

  • Psychische gevolgen van je gehooraandoening/vermoeidheid
  • Algemeen
  • Burn-out

Tips

  • Zorg voor rustmomenten. Leer hoe u zich kunt ontspannen. Daarvan krijgt u energie.
  • Zoek hulp als u merkt dat het niet meer gaat.
Toon alles