Ervaring

19 juni 2016

343
Q

Ik wilde bewijzen dat ik net zo goed kon functioneren als een goed horende

Ik ben een man van 58 jaar. Ik ben 12 jaar geleden geheel afgekeurd. Ik heb drie keer een burn-out gehad. Ik ben vanaf mijn geboorte doof/zwaar slechthorend met een gemiddeld verlies van 110dB (decibel), ik hoor nog een beetje in de lage tonen. Op mijn tiende verjaardag had ik twee hoortoestellen. Daarvoor was het technisch niet mogelijk. Sinds kort heb ik ook lichte tinnitusklachten. Ik heb nooit naar het speciaal onderwijs gewild; ik heb de reguliere lagere school gevolgd en ben naar het gymnasium gegaan. Vervolgens ben ik rechten gaan studeren. Met enige hulp van vrienden en wat aanpassingen voor wat betreft het volgen van hoorcolleges heb ik de rechtenstudie met succes afgerond. Momenteel denk ik na over een Cochleaire Implantaat (CI).

Ik wilde Officier van Justitie worden, maar door omstandigheden lukte dat niet. Ik ben als juridisch medewerker bij een gemeente gaan werken en doorgegroeid naar beleidsmedewerker Sociale Zaken. Ik deed daar ook hogere beroepszaken en ik zat in de ondernemingsraad. Ik had een zelf ontworpen ringleiding met extra versterking en een microfoon. En ik kreeg nog een taak erbij in de algemene bezwaarschriftencommissie. Over een extra notulist viel niet te praten. Het was een zware baan. Ik wilde aantonen dat je als doof persoon net zo goed kunt functioneren als een goed horende. Thuis ging het ook niet lekker, maar ik ging door.

Het signaal dat ik teveel hooi op mijn vork nam, was dat ik vreselijke hoofdpijnen kreeg. Ik werd huilerig, moe en kwetsbaar en kreeg mijn eerste burn-out. Bij het audiologisch centrum zei een maatschappelijk werkster dat ik het kalmer aan moest doen. Ik moest wat afstoten en ik werd kwaliteitsmedewerker. Dit was niet waarvoor ik opgeleid ben en het voelde als een vernedering en was pijnlijk. Dat ik een minder zware functie geaccepteerd had, kwam omdat ik wist dat ik mijn gehoor teveel belastte. Maar bevredigend was het geenszins.

Daarna kreeg ik een andere baan als leidinggevende aangeboden. Gezien de aard van de instelling die me deze betrekking aanbood zag ik het wel zitten. Hier begrijpen ze mij, dacht ik. Mede omdat ik nog niet geheel hersteld was, ging het na negen maanden volledig mis en kreeg ik mijn tweede burn-out. Nog een re-integratieproject gevolgd via Bureau Arbeid, maar de rek was eruit. Ook was het woon-werkverkeer te belastend en ik kon nog net voorkomen dat ik voor de derde keer geheel onderuit ging: in loondienst werken ging vanaf dat moment niet meer.

Ik heb geleerd dat je moet oppassen voor overmoed en niet te streberig moet zijn. Het is belangrijk naar je lichamelijke signalen te luisteren en jezelf in toom te houden. Mijn ontspanning is kanovaren, dan wordt het rustig in mijn hoofd. Dit doe ik bij voorkeur minimaal één keer in de week. Ik doe nu met veel plezier vrijwilligerswerk in verschillende organisaties en blijf zo actief betrokken in de maatschappij. Het is en blijft wel moeilijk een goede balans te vinden.

Details

Leeftijd: 58

Geslacht: Man

Aandoeningen

  • Slechthorendheid
  • Tinnitus/oorsuizen
  • Cochleair Implantaat/CI

Thema's

  • Werk/het nieuwe werken en flexplekken
  • Psychische gevolgen van je gehooraandoening/vermoeidheid
  • Revalidatie
  • Burn-out

Tips

  • Ik heb geleerd dat je moet oppassen voor overmoed en niet te streberig moet zijn. Het is belangrijk naar je lichamelijke signalen te luisteren en jezelf in toom te houden.
Toon alles