Ervaring

27 februari 2017

454
Q

"Als het goed gaat, dan gaat het fout"!

Ik ben een man van 56 jaar. In 1991 kreeg ik hersenvliesontsteking. Langzamerhand begonnen de problemen met het gehoor. Ergens is de tinnitus begonnen. Ik kan slecht tegen geluid en drukte. Daarnaast heb ik lichamelijke klachten en evenwichtsstoornissen en ik heb heel weinig energie. Ik ben zelfs een periode voor 100% afgekeurd geweest.

Keerpunt: Ik was volledig afgekeurd, maar dat wilde ik niet. Ik heb er vier jaar over gedaan om weer voor 100% aan het werk te komen, zelfs zo dat ik projectleider werd. Maar ik moest mij voor 200% inzetten om 100% resultaat te halen, ik ben perfectionistisch. Als de mensen naar huis gingen dan ging ik nog door om in alle rust mijn werk af te maken. Ik werkte 50 uur in de week. Dit ging niet meer. Ik nam een andere baan, als engineer en bezocht klanten. Door mijn succes werd ik gedetacheerd bij een klant, maar na een paar maanden ging het fout. Als het goed gaat, ga je steeds harder werken tot het fout gaat. In 2001 kreeg ik de eerste burn-out. Sinds 2003 heb ik geen fulltime baan meer.

Ik heb verschillende omscholingen gedaan, zij-instromer als ondersteunend leraar ICT en elektrotechniek. Ook nog een opleiding voor rij instructeur gevolgd, maar kon in beide beroepen geen werk vinden. In mijn laatste baan werkte ik 20 uur, maar op een gegeven moment trok ik het niet meer, ik was moe en mijn tweede burn-out kwam in 2014. De eerste zag ik niet aankomen, bij de tweede herkende ik de signalen. Ik zit nu in een re- integratieproject en heb sinds een paar weken ander werk. Mijn vermoeidheid loopt evenwijdig aan mijn tinnitus.

Na de hersenvliesontsteking heb ik een hele periode gehad dat ik maar zes uur wakker kon blijven en moest dan gaan liggen. Later is dit overgegaan in chronische slapeloosheid.

 

Details

Leeftijd: 56

Geslacht: Man

Aandoeningen

  • Slechthorendheid
  • Tinnitus/oorsuizen
  • Hyperacusis/overgevoeligheid voor geluid

Thema's

  • Werk/het nieuwe werken en flexplekken
  • Psychische gevolgen van je gehooraandoening/vermoeidheid
  • Burn-out

Tips

  • Na geÑ‘xperimenteerd te hebben met slaapmedicatie, gebruik ik sinds een jaar of acht cannabis. Ik word er ontspannen van en val redelijk snel in slaap, maar ben wel weer vroeg wakker. Ik gebruik heel weinig en het werkt voor mij niet verslavend, wat wel het geval is met slaapmedicatie. Ik gebruik het in overleg met mijn huisarts. Op vrijdag neem ik een slaappil, zodat ik zaterdagmorgen kan uitslapen.
  • Mijn grootste stressfactor is de UWV. Het lukt me om hooguit twintig uur per week te werken, mede door de andere lichamelijke klachten, maar ik krijg steeds te horen dat ik fulltime kan werken. Ik zit nu op 12 uur, wil naar 16 uur en dan naar 20 uur werken.
  • Doordat ik slecht tegen geluid kan doe ik bij feestjes of op mijn werk oordopjes in, die nemen 20dB van het geluid weg. De persoon naast mij kan ik verstaan.
  • Als ze met mij willen praten moeten ze eerst mijn naam noemen, ze moeten mij als het ware adresseren.
Toon alles