Ervaring

12 januari 2014

583
Q

Ga vooral door om te zoeken naar het optimale

Toen ik 16 was heb ik een bromfietsongeluk gehad en doordat ik geen helm op had, heb ik gehoorschade opgelopen. Maar pas op mijn 30e merkte ik dat ik niet goed meer verstond! Van mijn 16e tot mijn 30e wist ik dus niet dat ik slechthorend was en ben ik niet alleen door de medische keuring voor mijn baan heengekomen maar ben ik zelfs goedgekeurd voor militaire dienst! Waarschijnlijk ben ik daarmee weggekomen doordat ik ongemerkt spraakafzien had geleerd. Op mijn 30e kreeg ik dus mijn eerste hoortoestellen. Ik ben makelaar en werk in en voor een grote gemeente. Binnenkort verandert mijn kantooromgeving; we gaan naar flexplekken. Dat is erg vermoeiend dus daar zal ik iets op moeten vinden. 

Bij vergaderingen denk ik alles te hebben verstaan, maar bij het teruglezen van de verslagen merk ik steeds dat ik toch veel niet heb meegekregen. Drie jaar geleden gingen we over van vaste telefoon naar mobiele toestellen. Ik moest wat verzinnen want ik moest mij kunnen afsluiten om het te verstaan en om steeds op het toilet gaan zitten leek mij ook geen optie. Dat zijn momenten waarop ik dan écht stappen onderneem en op zoek ga naar hulpmiddelen óf assertiever word.

 

Aandoeningen

 • Slechthorendheid

Thema's

 • Werk/het nieuwe werken en flexplekken
 • Hoorhulpmiddelen/handigheidjes
 • Sporten

Tips

 • Ik rijd motor en vang dus veel wind en gebruik dan de dempstand op mijn hoortoestel. De overdadige herrie verdwijnt daarmee en ik blijf toch wat horen. Verder heb ik een stille helm (Schubert C5) gekocht. Wel duur, maar deze heeft ook dempende kwaliteit. De helm fluit niet, want ik heb heel goede hoorstukjes.
 • Voorheen had ik hoortoestellen met een ‘windblock’, maar die namen het spraakverstaan weg, zo was mijn ervaring.
 • Ik heb eens een soort hoesjes voor over mijn hoortoestellen gebruikt voor bij het squashen, maar daarna deden mijn hoortoestellen het niet meer. Er was allemaal transpiratievocht ingekomen
 • Nu gebruik ik een heel normale elastische zweetband met badstof aan de binnenkant (te koop bij sportzaken) Ik hang eerst mijn hoortoestellen buiten (naast) mijn oren en doe dan de zweetband om het hele handeltje heen. Het zweet kan weg achter mijn oren, zonder schade aan mijn hoortoestellen te veroorzaken. Het zou mooi zijn als er een rubberen band ontwikkeld kon worden waar je je hoortoestellen los in kunt hangen.
 • Laatst bij een vergadering gingen mensen door elkaar praten. Ik zette de vergadering stop en gaf aan dat ze rekening moeten houden met mijn slechthorendheid. Dat is een soort ‘coming out’ en dat doe ik nog niet zo lang. Maar het werkt wel. Je moet zelf de regie nemen én je moet assertief zijn.
 • De digitale centrale matchte niet met het stoelmatje van de ringleiding op mijn werk. Ik heb toen die stoelmat onder mijn onderlegger op mijn bureau gelegd. Als ik dan naar voren leun (boven de ringleiding) kan ik telefoneren. Als ik achterover leun kan ik met collega’s praten.
 • Met de komst van flexplekken ontstond een probleem: met zoveel mensen aan een bureau kan ik niets verstaan. Ik heb toen gesproken met de bedrijfsarts en kreeg toen een eigen kamer. (Dat gaf wel wat scheve ogen, want alleen de directeur had een eigen kamer).
 • Ik kreeg te maken met een nieuwe directeur en die zei: ‘je verstaat het goed, wat zeur je nou?’. Ik heb toen een audiogram meegenomen en zoveel mogelijk informatie, om te zorgen dat hij het snapt. Je moet zelf actief en assertief zijn.
 • Ik heb er heel wat moeite voor moeten doen, maar inmiddels werkt ik 3 dagen op kantoor en 1 dag thuis: op mijn thuiswerkplek. Ik heb geleerd voor mezelf op te komen, dingen uit te leggen aan anderen en mijn grenzen aan te geven
 • Ik koppel heel veel terug, dus check of ik het goed verstaan heb.
 • Ik was niet tevreden over de afstelling van mijn hoortoestellen door de audicien. Toen ben ik naar het Audiologisch Centrum gegaan. Daarna was de afstemming beter. Maar omdat ik nog niet helemaal tevreden was ben ik nog verder gaan zoeken. Via www.secondopinionhoortoestellen.nl is het toch nog 1% verbeterd! Dus: ga vooral door om te zoeken naar het optimale!
Toon alles