Ervaring

28 januari 2014

926
Q

Om mijn ongerustheid weg te nemen ben ik informatie op internet gaan zoeken, maar je kunt je zo ook helemaal gek laten maken

Ik kreeg vorig jaar last van doofheid in mijn lip. Dat ging steeds verder, eerst onderlip, toen ook bovenlip en toen mijn tong. Mijn huisarts wist het niet, toen naar de tandarts, misschien een beknelde zenuw? Toen doorgestuurd naar de kaakchirurg. Omdat ik inmiddels op 2 niveaus problemen had met mijn aangezichtszenuw en pijn kreeg, liet hij een mri scan maken en toen is de brughoektumor geconstateerd. De tumor was niet groot, maar drukte juist op de aangezichtszenuw. Het was niet groot, maar moest wel operatief verwijderd worden. De periode voor de operatie duurde lang en ik had veel aangezichtspijn en was daar ook bang voor. Ik ben na de operatie aan mijn rechteroor doof geworden. Ik had al wel langer last van overgevoeligheid voor geluid en oorsuizen, maar bracht het een niet in verband met het ander. Ik was hiervoor al wel jaren onder behandeling bij de kno-arts, er is zelfs wel eens een mri gemaakt, maar daar was niets te zien.

Ik had dus vage klachten, en ik durfde dat, behalve met mijn partner, ook niet met anderen te delen, immers wat moet je zeggen dan? “Hier een doof gevoel in mijn lip en een dove tong?” Ik heb dat dus in het begin voor mezelf gehouden. Maar ik wilde graag voor mezelf weten wat het zou kunnen zijn, ik ging googelen en ik kwam al snel op brughoektumor uit. Ik ging dus informatie zoeken. Ik dacht: dat zou het best eens kunnen zijn. Toen dan ook na de mri-scan de diagnose werd genoemd, toen had ik hem voor mezelf dus al bedacht. Toen ik de diagnose uiteindelijk kreeg was het een soort geruststelling. En toen kon ik er mee naar buiten komen: ik heb een diagnose en dit wordt eraan gedaan. Ik kreeg de diagnose dus van de kaakchirurg, die immers had doorverwezen voor een mri, maar deze persoon wist niets van brughoektumoren en kon mij niet geruststellen, dus eer ik wist waar ik vervolgens naar toe moest, waren er twee weken verstreken. Ik miste dus een goede uitleg.

Aandoeningen

  • Brughoektumor

Thema's

  • Ongerustheid

Tips

  • Toen nog niet duidelijk was wat ik nu precies mankeerde, ging ik om mijn ongerustheid enigszins weg te nemen op zoek naar informatie op het internet. De keerzijde hiervan is dat je je helemaal gek kunt laten maken.
  • Bij mij zat er de hele zomervakantie tussen, voor ik bij een specialist terecht kon. Ik slikte die hele zomer pijnstillers, maar die hielpen op een gegeven moment niet meer. Ik was op zich niet ongerust over die brughoektumor, immers die is goedaardig, maar over het hele gebeuren eromheen dat heel ongrijpbaar is. Dát maakte mij ongerust.
  • Ik had op zich geen verwijten naar mijn huisarts, maar wel naar mijn kno-arts. Immers ik heb jaren met overgevoeligheid voor geluid en oorsuizen gelopen en hij stuurde mij nooit door. Mijn schoonzus die heeft oorsuizen en die gaat voor een mri, en dan denk ik “verdorie, waarom ik niet.” Ik heb dat uiteindelijk niet aan mijn kno-arts gecommuniceerd, omdat ik dacht dat dat geen zin zou hebben.
Toon alles