Ervaring

16 mei 2014

284
Q

Ik heb meer in huis dan mijn oren!

Vanaf mijn kleuterleeftijd problemen met (h)oren, vanaf mijn 19e hoortoestellen. Ik ben een vrouw en ik ben audicien en coach (van zowel goed- als slechthorenden). Door mijn eigen slechthorendheid ben ik beter in staat om mijn klanten optimaal te begeleiden in het hele traject van hoortoestellen aanmeten, maar ook bij het verwerken en accepteren van deze aandoening. 

Ik zat op de middelbare school en ik had problemen met de luistertoetsen, ik bleek een dip te hebben in de hoge tonen, waartegen hoortoestellen geen soelaas boden. Ik deed de opleiding tot huisartsassistente en las over nieuwe hoortoestellen die op de markt kwamen. Ik ging naar een audicien en liet ze me aanmeten, er ging een wereld voor me open. Ik ben uiteindelijk zelf audicien geworden. Want ik was doktersassistente op de poli KNO, maar ik miste het echte contact met de mensen!

Details

Leeftijd: 35

Geslacht: Vrouw

Aandoeningen

  • Slechthorendheid

Thema's

  • Hoorhulpmiddelen/handigheidjes

Tips

  • Ik ondervond problemen met communiceren tijden het stappen en in de kroeg, alles ging langs me heen, dat wil je natuurlijk niet. Ik was wel steeds aan het wachten op nieuwe technische middelen zo van: wanneer komt er nu eens iets voor mij, waardoor ik me vrijer kan bewegen? Ik wachtte daar zo op. En toen dat er eenmaal was, vond ik dat heel fijn.
  • Ik was heel assertief, open erover, altijd op tijd komen en vooraan gaan zitten.
  • Omdat mijn slechthorendheid al bijna mijn hele leven bij me hoort, een onderdeel van mij was, accepteerde ik dat al vroeg, ik heb er dan ook verder geen psychische problemen mee gehad. Ik probeer zoveel mogelijk van (technische) hulpmiddelen gebruik te maken, en heb er verder niet zo’n last van. Ik kon met mijn beperking toch altijd prima en volwaardig deelnemen aan alles. Ik heb meer in huis dan alleen mijn oren! Een heel gemene opmerking tijdens een stage die ik liep als huisartsassistente zoals: “jij zult het niet ver schoppen met je hoorprobleem in deze baan”! heeft bij mij iets opgeroepen van: “dat zullen we nog wel eens zien!” Mij krijgen ze er niet onder. Anderen kunnen wel een stempel op mij willen plakken, dat doen ze dan maar, maar ik doe dat dus zelf niet!
Toon alles