Ervaring

1 september 2014

458
Q

Accepteren geeft mij rust en meer mogelijkheden

Ik ben een vrouw van 66 jaar. In 2001 kreeg ik last van gehoorverlies, ik miste stukjes van woorden. De KNO-arts heeft een MRI-scan laten doen en toen bleek dat ik een grote brughoektumor had. Ik heb een half jaar moeten wachten en ben toen geopereerd in Tilburg. Ik ben nu links helemaal doof en ik kan niet meer goed dingen tegelijk doen. Ik ben altijd in Maastricht onder controle geweest, maar ik hoef nu niet meer terug voor controle.
Nadat ik geopereerd was heb ik drie jaar gedaan of er niets aan de hand was. Ik sloofde me uit om te (blijven) werken: fysiotherapie, zwemles geven. Maar dat ging niet. Op kleine kinderen passen, dat lukte nog wel.  Mijn relatie is stukgelopen door mijn aandoening.

Daarna ben ik het anders gaan doen. Ik ben er open over geworden. Als je niets zegt tegen anderen, dan denken ze dat je arrogant bent. Nu zeg ik: ‘tik me maar aan als u wat zegt, want ik hoor het anders niet’. Goede vrienden weten het en anderen vertel ik het alleen als het praktisch is. Ik heb geleerd te bedenken dat ik niet alles hoef te weten en hoef te horen.
Uiteindelijk moet je het zelf doen en het niet verwachten van anderen. Ik kan nu ook zeggen: ‘het is zo’. Door het te accepteren heb ik meer rust en kan ik meer kijken naar mijn mogelijkheden.
 

Details

Leeftijd: 66

Geslacht: Vrouw

Aandoeningen

  • Brughoektumor

Thema's

  • Psychische gevolgen van je gehooraandoening/vermoeidheid

Tips

  • De avond voor de operatie heb ik geluisterd naar een bandje waarop mijn dochter zingt, in stereo. Ik besefte namelijk dat ik dat na de operatie nooit meer zo zou horen.
  • Ik ben meer gaan kijken naar mijn beperkingen en mijn mogelijkheden. Ik kon niet meer fietsen, want ik had last van mijn evenwicht. Als ik links omkeek, dan viel ik om. Nu stap ik af en dan gaat het wel. Want je moet wel blijven oefenen, anders verlies je je vaardigheden!
  • Ik heb ook last van evenwichtsstoornissen in het donker, daarom gebruik ik nu een stok als steun. Dat helpt en dat geeft weer mogelijkheden.
Toon alles