Ervaring

22 maart 2015

410
Q

Mijn ervaring is dat je moet doorzetten en overal zelf achteraan moet gaan

We waren net in Tsjechië een camping begonnen, toen ik erg veel rugklachten kreeg. Ik had al een paar keer eerder een hernia gehad, maar in Tsjechië kreeg ik last van een bacterie in en om mijn wervelkolom waardoor mijn wervels door de bacterien werden aangetast. Ik heb daar vier zware operaties moeten ondergaan en daarna heb ik vijf maanden stil gelegen. In Tsjechie werd verder geen revalidatie aangeboden. We zijn toen teruggegaan naar Nederland, met de verwachting dat we hier betere zorg zouden krijgen.

Hier troffen wij een goede huisarts aan, die alles opnieuw liet onderzoeken. Zij stuurde mij door naar een neuroloog, die een MRI-scan heeft laten maken. De neuroloog gaf aan dat hij wat hij op scan zag, nog nooit had gezien, maar hij snapte wel dat ik hier veel pijn door had. Dat vond ik wel plezierig: dan krijg je in ieder geval erkenning. Vervolgens werd ik doorgestuurd naar een neurochirurg, maar die nam mij niet echt serieus. Mijn ervaring is dat je moet doorzetten en overal zelf achteraan moet gaan.

Ik sta nu op de wachtlijst voor de pijnpoli, hoewel de revalidatiearts daar geen voorstander voor is. Ik blijf maar pijn houden, dus ik probeer van alles uit om daar van af te komen. Als ik een goede dag heb, doe ik veel te veel en moet ik het bezuren. Ik zwem een keer per week, dat voelt meestal prettig. Maar ik doe dat met mate, want als ik het teveel doe krijg ik weer nekklachten en hoofdpijn. Het is belangrijk om in beweging te blijven. Toch blijf ik altijd op mijn hoede, want ik weet dat -zelfs bij het oppakken van een krant- het er zo weer in kan schieten.

Details

Leeftijd: 46

Geslacht: Vrouw

Aandoeningen

  • rugklachten
  • nekklachten

Thema's

  • Pijn in rug of nek
  • Pijn-poli of pijnbestrijding
  • Grenzen stellen

Tips

  • Een hete douche voelt prettig.
  • Als ik ergens naar toe ga neem ik mijn rollator en mijn stok mee.
Toon alles