Ervaring

3 juli 2015

650
Q

Nu denk ik: ik doe wat ik wil doen en wat anderen er van vinden, daar trek ik me niets van aan

Vanaf 1999 heb ik rugklachten en in 2007 heb ik een rugoperatie gehad, waarbij drie wervels zijn vastgezet. Sindsdien heb ik schouder-, rug- en heupklachten. Inmiddels ben ik volledig afgekeurd. In het begin had ik veel last van onbegrip, vooral van mensen in de omgeving, bijvoorbeeld de buren. Als ik dan op een goede middag in de tuin bezig was, zeiden ze: “je kunt wel weer alles.” Terwijl ik de halve dag in bed had gelegen. Ik hield me dan stil en zei er niets over.

Door de loop der jaren heb ik geleerd het een plek te geven. Ik heb er veel over gepraat thuis en op een gegeven moment heb ik zelf de knop om gezet. Nu denk ik: ik doe wat ik wil doen en wat anderen er van vinden, daar trek ik me niets van aan. En als mensen vragen: “hoe gaat het?”, dan zijn ze vaak niet echt geïnteresseerd in mijn verhaal. Nu vraag ik gelijk als ik denk dat ze hun eigen verhaal kwijt willen: “hoe gaat het met u?”

Toen ik bij de arts kwam met mijn rugklachten, zijn er allerlei onderzoeken gedaan, maar daar kwam niets uit. Toen zeiden ze: “het zit tussen je oren.” Daar sta je dan. Ik was des duivels, maar ik heb er niets over gezegd. Daar ben ik wel behoorlijk op afgeknapt. Uiteindelijk heb ik van iemand wiens man vergelijkbare klachten had, een tip gekregen om naar een Rugpoli te gaan. Daar ben ik geweest en na onderzoek werd duidelijk dat die drie rugwervels vastgezet zouden moeten worden.

Details

Leeftijd: 54

Geslacht: Man

Aandoeningen

  • rugklachten

Thema's

  • Uitbehandeld
  • Werk
  • Onbegrip van de omgeving
  • Omgaan met rug- en nekklachten in het alledaagse leven

Tips

  • Je moet zelf doorgaan en niet opgeven.
  • Blijf in jezelf geloven.
Toon alles