Ervaring

25 januari 2014

Q

We hebben besloten om onze zoon niet meer met geld of met spullen te helpen

Wij hielpen onze zoon van tijd tot tijd om zijn financiën in orde te maken. Maar geld interesseerde hem niet en speelde voor hem geen rol. Hij kon het gekregen geld zomaar weggeven of uitgeven in een horecagelegenheid. Vervolgens dachten we: we geven geen geld meer, alleen nog maar waardevolle spullen die in het algemeen te duur zijn voor een uitkeringsgerechtigde om aan te schaffen. Helaas gebeurde het dat hij deze spullen zomaar weggooide of ergens liet staan. Nog steeds bleek onze hulp tot niets te leiden.

We realiseerden ons dat onze zoon, ondanks zijn stoornis, zelf verantwoordelijk is voor zijn keuzes. Ook al kan hij de gevolgen misschien niet overzien, als wij steeds de hand boven zijn hoofd houden, zal hij niets leren. We hebben besloten om onze zoon niet meer met geld of met spullen te helpen. De dingen die hij heeft weggegooid, vervangen we niet en we bieden ook op andere wijze geen hulp voor zaken die hij nodig heeft.

Wel gaan we af en toe met hem op een korte vakantie en daar geniet hij van. Verder proberen we hem mentaal te steunen door hem te prijzen als daar aanleiding voor is en ons zo min mogelijk te bemoeien met zijn leven en zijn keuzes. Onze zoon heeft nu zijn zaken financieel op orde, doet af en toe vrijwilligerswerk, houdt zijn huis schoon en neemt verantwoordelijkheid voor zijn leven. Doordat wij afstand nemen van zijn zaken, is er voor ons rust gekomen en is het contact met onze zoon verbeterd.

Aandoeningen

  • Bipolaire Stoornis

Thema's

  • Zelfzorg betrokkenen